h 1720
i 0
S 0

طب سنتی بعد از بارداری

یکی از مراحل مهم و حساس در تأمین سلامت مادر، دوران بعد از بارداری است. عموماً تغییرات بدنی مادر در عرض 6 ماه بعد از زایمان به وضع اولیه خود در قبل از بارداری بر می گردد. در صورتی که مادر از سلامت کامل برخوردار باشد و یا نباشد، این روند تحت تأثیر قرار گرفته و می تواند زودتر و یا حتی دیرتر اتفاق بیفتد و از طرفی می تواند در ارتباط مادر و کودک اثر گذار باشد. توصیه های که بر اساس نظرات پزشکان طب سنتی - اسلامی آمده است، در تأمین سلامت شما مادران عزیز بسیار کمک کننده است.

  •  پوستی سالم و شاداب
  •  رشد و تقویت مو بعد از بارداری
  •  سلامت سیستم شیردهی
    •  1. بهترین مکمل های ویتامینی برای شما
    •  2. راه هایی برای افزایش شیر مادران
    •  3. درمان ترک خوردن پستان در ایام شیردهی
  •  شادابی و نشاط روحی و روانی
  •  تقویت بدن بعد از زایمان
  •  داشتن تناسب اندام و وزنی ایده آل

پوستی سالم و شاداب

یکی از مشکلاتی که بعضی از افراد ممکن است در دوران بارداری خود با آن مواجه شوند، به وجود آمدن لکه های قهوه ای در صورت است. برای رفع این مشکل توصیه هایی بیان شده است که در ادامه به آن ها می پردازیم.

  • اگر در قبل از بارداری با این لکه ها مواجه هستید، بهتر است بدانید که به عقیده پزشکان طب اسلامی، گاهی این لکه ها می تواند ناشی از غلبه ی مزاج سودا و یا ناشی از افزایش غلظت خون شما باشد. برای درمان این لکه ها شما می توانید با اصلاح مزاج خودتان، تا حدودی لکه های صورت خود را برطرف نمایید. برای اصلاح مزاج به پزشک طب اسلامی در این زمینه مراجعه فرمایید. پزشکان طب اسلامی، به طور ویژه، کاسنی را مورد توجه قرار می دهند. این سبزی بیشترین اثر را در تعدیل مزاج افراد دارد و می تواند در از بین بردن این لکه ها مؤثر باشد. بعد از کاسنی، خوردن سویق گندم و بادمجان متعادل کننده طبع بوده و به خصوص بادمجان در از بین بردن سودا (طب الأئمه، ص 139) اثر زیادی دارد. هم چنین اگر به دنبال متعادل کننده های دیگری هستید، بهتر است بدانید استفاده از بنفشه (روغن و یا گل آن) و خرمای خشک پخته مانند: خرمای زاهدی و انار می تواند در اصلاح مزاج شما مؤثر باشد(خصال، ج1، ص249 ).
  • خوردن انار در  درمان و پیشگیری از کک ومک صورت بسیار مفید است.
  • هم چنین استفاده موضعی از سرکه سیب، عصاره ی تخم تره، جوشانده آويشن ولرم نیز در درمان لک های پوستی مفید واقع می شود.
  • از روغن بنفشه استفاده کنید. پزشکان طب اسلامی می گویند، روغن بنفشه فواید بسیاری دارد، از جمله در جلوگیری از ریزش مو، سفید کردن پوست صورت، برطرف کردن کک‌ ومک صورت، نرم کردن مو بسیار مؤثر بوده، اگر در بینی ریخته شود، سبب ترمیم و تقویت مغز می شود و در درمان سینوزیت، میگرن و سردرد کاربرد ویژه ای دارد. به منظور برطرف کردن کک و مک صورت، از روغن بنفشه پایه زیتون استفاده کنید.
  • پوست باقالا را به صورت ماسک در محل لکه ها قرار دهید.
  • بهتر است بدانید، اگر در هنگام غذا خوردن، بر اولین لقمه ی غذای خود نمک بپاشید، دچار کک و مک صورت نمی شوید (کافی، ج 6، ص 326). البته نمک، باید نمک طبیعی باشد. استفاده از نمک دریا بهترین گزینه است.
  • از مصرف زیاد تخم مرغ و خوردن همیشگی آن بپرهیزید (طب الرضا، ص 64).
  • از قرار گرفتن در آفتاب بپرهیزید. اگر می خواهید آفتاب بگیرید، بهتر است پشت به آفتاب بنشینید (خصال، ص 249).
  • برای رفع این مشکل، دارویی به نام پوستی- مالیدنی پیشنهاد می شود که البته استفاده از این دارو بعد از بارداری توصیه می گردد. برای استفاده از این دارو ابتدا شخص اصلاح مزاج شده و سپس از آن به صورت موضعی استفاده می کند. این دارو کاملاً طبیعی بوده و عمده ترکیبات آن، نوره طبیعی و حنا می باشد. بهتر است برای جذب بیشتر این دارو در حمام بخار به مدت 15 الی30 دقیقه، دارو را در محل لکه قرار دهید و یا این که آن را در شب استفاده کرده و سپس صورت خود را با پلاستیکی بپوشانید تا دارو خشک نشود و صبح صورت خود را بشویید.
  • مصرف چای سياه ، گوشت گاو، ادويه جات بی جا ، فرآورده های گوشتی صنعتی مثل سوسيس و كالباس ، تنقلات مصنوعی ، غذاهای ساندويچی و پيتزا و ميوه جات و گوجه فرنگی غير فصلی و گلخانه ای از جمله علل پيدايش عوارض و ناراحتي های گوناگون پوستی به شمار می آيند.
  • حجامت عام و حجامت كبد در درمان بیماری های پوستی بسیار مفید است.
  • استفاده از كاسنی و عرق شاهتره و خاكشير در درمان کک ومک صورت بسیار مفید است.

رشد و تقویت مو بعد از بارداری

در دوران بعد از بارداری به دلیل شرایط خاصی که بدن با آن مواجه است و تغییراتی را برای بازگشت به حالت قبل از بارداری تجربه می کند، ممکن است به درجاتی دچار ریزش مو را تجربه کنید. برای رفع این مشکل و تقویت موهای خود، می توانید به نکات زیر توجه نمایید.

  • می توانید از سویق به خصوص سویق گندم، سویق جو و یا سویق سنجد استفاده نمایید.
  • سویق گندم و جو، چاق کننده و مقوی بدن است و سویق سنجد نیز دارای خواصی هم چون تقویت کننده بدن، پیشگیری کننده و درمان کننده ی پوکی استخوان، جلوگیری از خونریزی بینی و افزایش دهنده ی شیر مادر می باشد.
  • خوردن انجیر (کافی، ج6، ص 358) و شیر نیز می تواند ریزش موی سر را بهبود بخشد.
  • برای کم کردن ریزش موی سرتان، آهن مورد نیاز بدنتان را تأمین کنید. پزشکان طب اسلامی معتقدند به جای قرص آهن، از قرص خون که دارویی ترکیبی است، استفاده نمایید. هم چنین شما می توانید از غذاهای غنی از آهن نیز بهره ببرید. برای آگاهی از این اغذیه به قسمت بهترین مکمل های آهن و کلسیم مراجعه فرمایید.
  • هم چنین شما می توانید برای تقویت موهای خود از شامپو گل خطمی، روغن بنفشه پایه زیتون و معجون مورد که ترکیبی از دانه مورد، برگ مورد، آمله، مُرمکی، اثمد (نوعی سنگ سرمه) می باشد، استفاده نمایید. پس از تهیه معجون مورد، به مدت 15 الی 30 دقیقه آن را روی سر قرار داده و پس از آن، موهای خود را بشویید. از این ترکیب هفته ای 2 بار استفاده نمایید.
  • رازیانه بخورید. دانه های رازیانه ریزش مو که ناشی از کمبود هورمون استروژن زنانه است را خوب می کند.
  •  اگر ریزش موی سر شما ناشی از مصرف بیش از اندازه خوراک های با طبع سرد است و یا این که دچار سردی بدن شده اید برای رفع ريزش مو مخلوط آب نمك را بعد از حمام بر سر بزنيد.

سلامت سیستم شیردهی

سلامت سیستم شیردهی مادر از اهمیت زیادی برخوردار است، به طوری که در شیردهی موفق اولین چیزی که مورد بررسی قرار می گیرد، سیستم شیردهی و وضع بدنی مادر است. هم چنین با توجه به این که بیشترین مواد مغذی از طریق شیر مادر انتقال می یابد و در بعضی از موارد، حتی در شیر خشک ها و مواد جایگزینی که امروزه وجود دارد، این املاح وجود ندارد، لذا سلامت کودک و رشد جسمی و روانی کودک کاملاً وابسته به سلامت جسمی و روانی مادر است. توصیه های زیر به شما کمک می کند تا بیشترین کیفیت را در شیردهی خود داشته باشید.

1. بهترین مکمل های ویتامینی برای شما

در دوران پس از زایمان و آغاز شیردهی مادر، تأمین مواد مغذی بدن مادر از اهمیت خاصی برخوردار است. از آن جایی که کودک مواد مغذی و ویتامین های مورد نیاز بدن خود را از طریق شیر مادر دریافت می کند تأمین بعضی از ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن مادر از اهمیت ویژه ای برخوردار است. توصیه های زیر به شما کمک می کند تا مواد مورد نیاز بدن خود را تأمین کنید.

1. کلسیم

تأمین کلسیم بدن مادر از اهمیت خاصی برخوردار است و میزان نیاز بدن مادر به کلسیم با شروع شیردهی، افزایش ویژه ای می یابد. لذا توصیه می شود در غذاهای مصرفی خود دقت نمایید تا از میزان کافی کلسیم در غذاهای خود اطمینان حاصل کنید. پزشکان طب اسلامی معتقدند توصیه های زیر، بهترین مواد در تقویت استخوان ها محسوب می شوند و می توانند پیشنهاد خوبی برای تأمین کلسیم بدن شما محسوب شوند.

  • سبزیجات بخورید.
  • به مدت 15 دقیقه در معرض آفتاب قرار بگیرید و پشت به آفتاب بنشینید. برای افراد بلغمی مزاج یکی از درمان های اصلی است.
  • برای تأمین کلسیم می توانید صبح ها از شیر به همراه عسل و یا یک لیوان شیر خرما و یا حلیم گندم گوشت استفاده کنید. بهتر است در وعده غذایی روزانه ناهار از گوشت سردست گوسفند به صورت کباب استفاده کرد و شب ها از سوپ رقیق که حاوی یک قاشق آب غوره و یک قاشق روغن زیتون باشد و قبل از آن از پنیر و گردو همراه با پنیر و سبزی استفاده کرد.
  • خوردن بادام شیرین، چهار مغز ترجیحاً خام و بیست و یک عدد مویز و پودر سنجد به صورت میان وعده بسیار مفید است.
  • پودر هسته سنجد، در تأمین کلسیم بدن شما کمک کننده است. مصرف پودر هسته سنجد با شیر بیشترین تأثیر را در تقویت سیستم اسکلتی بدن شما دارا می باشد. هسته ی سنجد اگر کوبیده و پودر شود و مصرف شود برای استحکام استخوان بدن مفید است (اصول کافی، ج۶، ص۳۶۱). البته پوست سنجد برای پوست بدن و گوشت آن برای گوشت بدن مفید است. در عربی به سنجد، غبیراء می گویند. مصرف روزانه، یک قاشق مرباخوری از پودر سنجد کافی است. در افراد مبتلا به سنگ کلیه سویق سنجد منع مصرف دارد.
  • از سویق سنجد و یا سویق گندم و جو استفاده نمایید. به عقیده ی پزشکان طب اسلامی، یکی از علل شیوع مشکلات استخوانی و ضعف بدن، نبودن سویق در سبد غذایی روزانه می باشد. برای تهیه سویق گندم و جو، آرد گندم و جو و سبوس آن ها را به صورت جداگانه آرام ‌آرام حرارت می دهند تا آماده شود و سپس با هم مخلوط کرده و صبح به صورت ناشتا 2 یا 3 قاشق غذا خوری به صورت خشک مصرف می کنند.
  • از انجیر استفاده نمایید. انجیر بوی بد بدن و دهان را برطرف می‌کند. پزشکان طب اسلامی می گویند، مصرف انجیر در تقویت استخوان ها و رشد موها نقش مؤثری دارد (المحاسن، ج۲، ص۵۵۴). چون مصرف انجیر ایجاد حساسیت می‌کند و شاید سبب ایجاد ورم در بعضی اعضای بدن گردد، نباید در شب زیاد مصرف شود (حداکثر سه تا شش عدد). مصرف 7 عدد انجیر همراه با شیر به صورت ناشتا بهترین روش مصرف آن است.
  • برای تأمین کلسیم بدنتان می توانید از شیر گاو و گوشت گوسفند (دعائم الإسلام، ج۲، ص۱۴۵) استفاده کنید. شیر را به همراه خرما و یا عسل استفاده نمایید.
  • برگ چغندر نیز نقش مؤثری در تقویت استخوان ها دارد، به طوری که بهترین درمان پوکی استخوان معرفی شده است.
  • مصرف شیر و خانواده آن در تأمین کلسیم بدن کمک کننده است. درصورت ابتلا به تکرر ادرار، یبوست و سردی مزاج، ماست را به همراه مصلح آن یعنی زنیان مصرف کنید.
  • مصرف گندم و جو همراه با سبوس آن و هم چنین مصرف برنج نیز با شلتوک آن، در افزایش میزان جذب کلسیم تأثیر ویژه ای دارد

2. منابع جذب آهن

هم چنین بهتر است بدانید، تأمین آهن در دوران بارداری شما به خصوص در 3 ماهه ی اول و سوم بارداری، که میزان نیاز به آهن در جنین افزایش ویژه ای می یابد، از اهمیت خاصی برخوردار است. اگر مبتلا به کم خونی هستید و یا به دنبال تأمین آهن مورد نیاز بدن خود می باشید، بهتر است توصیه های زیر را بخوانید.

  • گوشت کبابی

درمان غذایی کم خونی، گوشت کبابی است. بعضی صرفاً با خوردن گوشت مشکل کم خونی آن ها حل می شود ولی بعضی دیگر، باید آن را به‌ صورت کباب مصرف کنند. پیشنهاد می شود، ابتدا گوشت را به صورت مخلوط با مواد غذایی دیگر مصرف کنید و اگر نتیجه لازم را دریافت نکردید آن را به‌ صورت کبابی مصرف کنید (کافی، ج۶، ص۳۱۹). مصرف گوشت به خصوص سردست گوسفند در درمان کم خونی ناشی از فقر ویتامینB12 بسیار مفید است.

  • از نظر پزشکان طب اسلامی، باقلا اولین درمان دارویی کم خونی است و به عنوان یک درمان ریشه ای از آن یاد می شود. باقلا، مغز استخوان را تقویت کرده و سبب تولید خون تازه در بدن می گردد (کافی، ج۶، ص۳۴۴). بهتر است باقلا با پوست خورده شود و هم چنین از باقلای ریز استفاده گردد. اگر کسی کم خونی دارد باقلا را با شیره ی انگور بخورد. اگر کم خونی با افت فشار خون نیز همراه است باقلا را با خرما بخورد.
  • شکر تهیه شده از نیشکر، برای تولید هموگلوبین خون مفید است.البته منظور از شکر، شکری است که از نیشکر و نه از چغندر قند تهیه ‌شده باشد. شکرهایی که در بازار به صورت معمول وجود دارند از چغندر قند تهیه می گردند. بعد از حجامت به علت کم شدن حجم خون، اگر شکر مصرف شود به تولید خون کمک می شود و سبب تولید خون تازه و صاف در بدن می گردد (طب الأئمة، ص۵۹).
  • یکی از درمان های دارویی کم خونی از نظر اطبا، تره است. تره برای پلاکت خون مفید می باشد. طریقه مصرف تره هم این گونه است که هر روز بین صد و پنجاه گرم تا دویست و پنجاه گرم از آن می تواند مصرف شود. تره را می‌توان به صورت خشک شده نیز استفاده کرد. در این صورت آن را آسیاب کرده و هر روز حداقل یک تا دو مرتبه از آن، یک قاشق مصرف شود.
  • پزشکان طب اسلامی برای این منظور، داروی را که مرکب از باقلا، شکر نیشکر و تره، مقل ازرق، هلیله سیاه، بلیله، آمله است را به‌عنوان داروی خون ساز، تجویز می کنند.
  • در طب اسلامی ، قرص آهن مورد پذیرش نیست و جایگزینی که برای آن معرفی می شود، استفاده از دارویی به نام قرص خون که از موادی مانند مقل ازرق، هلیله سیاه، بلیله، آمله ترکیب یافته است را تجویز می کنند. دارویی به نام قرص ششم نیز، بهترین جایگزین قرص آهن معرفی شده است.
  • مصرف آلوبخارای خشک 7 عدد به صورت مکیدنی قبل از شام در درمان کم خونی ناشی از فقر آهن بسیار مفید است. از دیگر خواص آن می توان به مواردی مانند رافع صفرا، درمان یبوست، ضد کبد چرب، اشتها آور و برطرف کننده ی التهاب اشاره کرد.
  • مصرف عناب در درمان کم خونی بسیار مفید است. بهتر است آن را همراه با مصلح آن یعنی عسل مصرف نمود. برای درمان کم خونی، 14 عدد عناب را به همراه عسل مصرف نمایید. از مصرف هسته عناب پرهیز نمایید.
  • مصرف کرفس نیز در درمان کم خونی مفید است. بهتر است کرفس را خام و یا به صورت بخار پز مصرف نمود و از تفت دادن آن پرهیز کرد.
  • خوردن آب دو عدد سیب همراه با عسل آویشن در درمان کم خونی و ضعف بدنی بسیار مفید است.
  • برای درمان کم خونی ناشی از فقر آهن استفاده از مخلوط سه شیره (خرما، انگور و توت) بسیار مفید است. در درمان کم خونی ناشی از فقر اسید فولیک لبو، کاهو، سبزی خرفه و برگ های سبز مورد استفاده قرار می گیرد.
  • خرما نیز یکی از منابع خوب آهن به شمار می رود. توصیه شده است بعد از غذا هفت عدد خرما مصرف گردد. اگر تحت نظر پزشک هستید و دیابت کنترل شده ای دارید، بهتر است روزانه حداکثر 2 یا 3 عدد خرما بخورید و از مصرف بیش از اندازه آن پرهیز نمایید.

3. تأمین ویتامین D

  • در معرض آفتاب قرار بگیرید و پشت به آفتاب بنشینید.
  • استفاده از ماهی به خصوص ماهی قزل آلا اگر گرم مزاج هستید. و اگر سرد مزاج هستید میگو بخورید. ضمناً بهتر است ماهی با ماست یا دوغ مصرف نشود و بعد از استفاده از ماهی به علت طبع بسیار سردی که دارد از خرما یا عسل استفاده شود.
  • باقلای آب پز را با خرما و کره بخورید.
  • کشمش قرمز شیرین پلویی برای درد مفاصل، افت حافظه و کوتاه قدی مفید دانسته شده است. برای استفاده از آن می توان برنج قهوه ای را که حاوی سبوس است دم کرده و با کشمش پلویی و مغز خام بادام شیرین درختی مخلوط کرده و استفاده نمایید. بهتر است به هنگام خوردن کشمش پلو، بادام ها را مغز کرده با آن مخلوط کنید و استفاده کنید. گفته شده است استفاده از این غذا در دوران بارداری بسیار مناسب است و در سلامت سیستم اسکلتی جنین بسیار مؤثر است.
  • یکی از منابع خوب ویتامین D روغن زیتون است. در بیست و چهار ساعت یک یا دو قاشق غذاخوری اگر مصرف شود کافی است.
  • یکی از عوامل افزایش دهنده ی جذب ویتامین D در بدن، مصرف قارچ است. البته اگر مبتلا به ویار بارداری هستید و یا از مشکلات معده رنج می برید، از مصرف قارچ بپرهیزید. زیرا قارچ سبب تشدید این مشکلات می گردد.
  • مصرف باقلای آب پز همراه با خرما و کره در تأمین ویتامین D بدن بسیار کمک کننده است.

2. راه هایی برای افزایش شیر مادران

از آن جایی که بیشترین انتقال مواد مغذی به کودک از طریق شیر مادر صورت می گیرد، سلامت کمی و کیفی شیر مادر از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در اهمیت تغذیه با شیر مادر، همین بس که شیر مادر از ابتلا کودک به بسیاری از بیماری ها از جمله آلرژی ها جلوگیری کرده و از این لحاظ، هیچ جایگزینی نمی توان برای آن یافت. هم چنین ضریب هوشی نوزادان تغذیه شده با شیر مادر در مقایسه با افرادی که از شیر مادر تغذیه نشده اند بسیار بیشتر است. با توجه به نکات گفته شده، توصیه های زیر به شما کمک می کند تا کیفیت و کمیت شیر خود را بهبود بخشید.

  • سنجد بخورید. سنجد مقوی و مؤثر در رشد و تقویت استخوان بوده، پیشگیری کننده و درمان کننده ی پوکی استخوان است، انفیه پودر سنجد خونریزی بینی را متوقف کرده و در افزایش شیر مادر نیز مفید می باشد.
  • از اَنیسون (شیر افزا) استفاده کنید. انیسون دارویی است که پزشکان طب اسلامی برای افزایش شیر مادر تجویز می کنند. برای استفاده می توانید هر شب به اندازه ی دو فندق میل کنید. این دارو شامل تخم رازیانه، زیره، انیسون و تخم ترب است.
  • استفاده از تخم رازیانه افزایش دهنده ی شیر است. هم چنین استفاده از چای رازیانه نیز افزایش دهنده ی شیر می باشد. نحوه ی مصرف آن به این صورت است که، یک استکان آب جوش را که محتوی یک قاشق چایخوری رازیانه است در صبح و عصر و یا عصر و شب استفاده گردد.
  • از سبزي ريحان به همراه ناهار و شام استفاده کنید. به اندازه ی یک مشت همراه با ناهار و شام مصرف گردد. در صورت نبود آن، می توانید پودر برگ آن را داخل استکان ريخته و بگذارید 10 دقيقه دم بکشد و بعد با عسل آويشن مخلوط کرده و مصرف نمایید. سبزی های دیگری همچون کاسنی و کرفس نیز همین خاصیت را دارا می باشند.
  • مصرف تربچه نیز زیادکننده ی شیر است. مصرف تربچه به خصوص برگ آن مدر بوده و افزایش دهنده ی شیر است.
  • مصرف خرمای تازه دارای خواصی هم چون کاهش دهنده خون نفاس، درمان فقر آهن و افزایش دهنده ی شیر مادر است.
  • خوردن عدس نیز می تواند افزایش دهنده شیر باشد. البته به شرطی که مادر، نفخ شکم و یا بیماری بواسیر یا یبوست نداشته باشد.
  • مصرف کاهو به صورت آب پز و یا بخار پز به منظور جلوگیری از نفخ مادر، خصوصاً در دو هفته ی اول بعد از زایمان، شیر را زیاد می کند. کاهو را بدون سس استفاده نمایید.
  • مصرف مغز خام بادام شیرین به میزان چهارده عدد روزانه، در ازدیاد شیر مفید است. این کارعلاوه بر افزایش میزان شیر، پروتئین آن را نیز زیاد می کند.
  • خوردن انار شیرین هر روز عصرانه برای شیر دادن مفید بوده و سبب افزایش آن می شود. در صورت نداشتن یبوست، بهتر است دانه های انار جویده شده و سپس خورده شود. بهتر است پرده ی نازک روی دانه ها نیز مصرف گردد.
  • برای افزایش شیر، می توانید کندر مخلوط با شکر نيشکر بخورید.
  • برای افزایش شیر از رژیم انگور استفاده کنید. یعنی هفته ی اول صبح ها یک خوشه انگور یا یک لیوان آب انگور، هفته ی دوم صبح و شب و هفته ی سوم، صبح، ظهر و شب انگور مصرف کنید و بعد به تدریج مصرف آن را کاهش دهید. جالب است بدانید رژیم انگور، شادابی، جوانی و طراوت را به پوست برمی گرداند. شیر مادر را زیاد کرده و در درمان کم خونی مؤثر است.
  • مصرف سوپ رقیق یا آب گوشت مخلوط با روغن زیتون و آب غوره در ازدیاد شیر مفید است. هم چنین مصرف یک لیوان شیر عسل در زمان صبح، یک لیوان شیر خرما در ظهر و یک لیوان شیر ساده در شب در ازدیاد شیر مفید است.
  • مصرف زیره ی سبز به اندازه یک قاشق مرباخوری، سیاه دانه، گلپر به اندازه یک سوم قاشق چایخوری به همراه غذا موجب ازدیاد شیر می شود.
  • استفاده از زنجبیل پرورده شده با عسل به میزان یک قاشق مرباخوری در روز در رفع مشکلاتی هم چون ضعف عمومی، کاهش حافظه مادر، کاهش میزان ترشح شیر مادر بسیار مؤثر است.

3. درمان ترک خوردن پستان در ایام شیردهی

در درمان این عارضه توصیه های زیر بسیار مفید است:

  • برای برطرف شدن ترک هایی که در بدنتان به وجود می‌آید و ناشی از خشکی پوست است، می توانید از روغن بنفشه استفاده کنید. 2 قطره روغن بنفشه در ناف خود بریزید و روی ناف را با تکه پنبه ای بپوشانید.
  • هم چنین اگر دچار زخم در نوک پستان شده اید، برای برطرف شدن آن، مقداری عسل طبیعی را روی آن قرار دهید. برای شست وشوی این زخم نیز می توانید از دم کرده بابونه استفاده کنید.
  • ضماد پودر بابونه با زرده تخم مرغ ترکیب بسیارخوبی است میتوان از دمنوش و بخور آن نیز استفاده کرد.
  • روش شیر دهی خود را اصلاح کنید. برای آگاه از این مورد به قسمت زنان و مامایی مراجعه کنید.

شادابی و نشاط روحی و روانی

در دوران بعد از زایمان، به خصوص 6 هفته اول بعد از آن، تأمین سلامت بدنی و روانی شما مادر عزیز از اهمیت زیادی بر خوردار است. در این مدت با کمک گرفتن از اطرافیان و استراحت بیشتر می توانید سلامت روانی خود را بازیابید. با توجه به وضعیتی که در دوران زایمان تجربه کرده اید و خود را برای پذیرش مسئولیت مادری آماده می کنید که در قسمت های مختلف این سایت، توصیه های جالبی در مورد شیوه های تربیت فرزند و مراقبت از سلامت مادر و کودک آمده است، توصیه های زیر به شما کمک می کند تا شادابی و نشاط روحی خود را که ممکن است تحت تأثیر شرایط بدنی شما قرار گرفته باشد، احیا کنید.

  • به عقیده ی پزشکان طب اسلامی، یکی از چیزهایی که می تواند باعث حزن و اندوه شود، ضعف بدن است. پس در دوران بعد از زایمان، قوای بدنی خود را تقویت کنید. برای اطلاع از بهترین اغذیه ای که می تواند ضعف بدن را جبران کند و قوای بدن را تجدید نماید، به قسمت خوراک های مفید برای تقویت بدن مراجعه کنید.
  • به نظر پزشکان طب اسلامی ، افسردگی های مزمن روحی و روانی غالباً ناشی از غلبه سودا در بدن است و فرد افسرده باید اصلاح مزاج شود. پس با مراجعه به پزشک طب اسلامی می توانید با اصلاح مزاج، سلامت جسمی و روانی خود را بازیابید. بهترین خوراکی هایی که در تعدیل مزاج افراد نقش اساسی دارند و تقریباً در اکثر نسخه های پزشکان طب اسلامی مورد توجه قرار می گیرد، استفاده از کاسنی است. البته موادی هم چون خرمای خشک پخته از جمله خرمای زاهدی و انار سورانی (انار متعلق به شهری در شمال بغداد عراق به نام سوران) در تعدیل مزاج نقش اساسی دارد.
  • استفاده از عطر های طبیعی مانند عطر قمصر کاشان در بر طرف کردن غم و اندوه بسیار موثر است.روزانه آن ها راببویید و یا این که مقداری از آن را در بالش خود بپاشید.
  • استفاده از دارویی به نام افتیمون در طب سنتی اسلامی، در بر طرف کردن امراض روحی مانند افسردگی بسیار مفید است. این دارو کاملا گیاهی بوده و در درمان اختلالالاتی مانند: وسواس، بدبینی و افسردگی کاربرد ویژه ای دارد.

انگور بخورید. انگور در درمان فراموشی، بیماری‌های روحی و روانی مانند افسردگی و در درمان اختلال مزاج بدن در نتیجه افزایش سودا، صفرا و بلغم به کار می رود (المحاسن، ج۲، ص۵۴۸). بیشترین کاربرد انگور، درمان بیماری های روحی - روانی است. هم چنین در درمان کم خونی و فقر آهن و رفع خستگی مفرط نیز بسیار مفید است. از میان انگورها، انگور سیاه برای رفع غم و اندوه بسیار سفارش شده است. بهتر است انگور را بدون هسته مصرف کنید و از روغن هسته انگور نیز صرف نظر کنید. یکی از موارد ناباروری در مردان، خوردن هسته و روغن هسته انگور است. پس بهتر است آقایان از مصرف این ها بپرهیزند.

  • مویز بخورید (روضة الواعظين، ص۳۱۰). بیست و یک عدد مویز قرمز هسته دار را هر روز صبح، به صورت ناشتا میل کنید. البته بهتر است، هسته آن را نخورید. به نظر پزشکان طب اسلامی، مویزی که به صورت ارگانیک تولید شود و کود و سم شیمیایی نداشته باشد، می تواند دافع تمام بیماری ها باشد.
  • خوردن به نشاط آور بوده و می تواند در رفع حزن و اندوه مؤثر باشد (مكارم الأخلاق، ص 172). بهتر است به را ناشتا مصرف کنید. ضمناً لازم نیست حتماً به را در فصل آن بخورید. استفاده از عسل آویشن، لیمو شیرین، مغز خام بادام شیرین، نیز بسیار مفید است.
  • خوردن گوشت بلدرچین در رفع حزن و اندوه تأثیر ویژه ای دارد (مكارم الأخلاق، ص۱۶۱).
  • روغن مصرفی خود را به روغن زیتون تغییر دهید. روغن زیتون، در تعدیل مزاج افراد بسیار مؤثر بوده و علاوه بر تقویت اعصاب، صفرا و سودا را برطرف کرده و در نتیجه در درمان غم ایجاد شده به دلیل اختلال مزاج مؤثر است (عیون اخبارالرضا، ج 2، ص39). کودکان اگر مبتلا به اسهال نیستند روزی یک قاشق چای خوری و بزرگسالان یک قاشق غذاخوری به همراه غذا بخورند.
  • کفش مشکی نپوشید. کفش مشکی باعث ضعف بینایی و حزن و اندوه می شود (کافی، ج۶، ص۴۶۵). بهترین رنگ برای کفش، زرد و سفید یا زرد متمایل به قرمز یعنی نارنجی است که نشاط آور است. البته تحقیقات بیشتر نشان می‌دهد که منظور، زرد متمایل به سفید یعنی زرد روشن است.
  • استفاده از دارچین آرام بخش بوده و برای ناراحتی های پس از زایمان مفید است. دارچین ضد اسهال و تب بر نیز می باشد.
  • دم کرده گل بهارنارنج دارای خواصی هم چون ضد ضعف اعصاب، ضد افسردگی، ضد وحشت و ضد ميگرن می باشد. برای استفاده، يک قاشق چای خوری از پودر آن را در یک لیوان آب جوش ریخته تا دم بکشد و سپس آن را با عسل آویشن استفاده نمایید.
  • هم چنین توصیه شده است، اگر مبتلا به غم و اندوه شده اید و علت آن را نمی دانید بهتر است سر خود را با آب ولرم عادی بشویید. اگر این کار را با جوشانده ی گل ختمی خبازی انجام دهید بهتر است.
  • استفاده از کدو مسمی را در لیست غذای روزنه خود قرار دهید. کدو موجب بهبودی حزن و اندوه می شود. هم چنین استفاده از کدو در افرادی که فعالیت فکری دارند بسیار مفید بوده و سبب افزایش توان مغزی می گردد. روغن کدو حلوایی نیز ضد خمودگی و افسردگی است.
  • اگر دوست دارید خواب راحتی را تجربه کنید، در فهرست غذاهای مصرفی خود برگ چغندر و کاهو را بگنجانید. برگ چغندر برای همه افراد به خصوص افراد بیمار، بسیار مفید بوده و باعث خواب آرام می گردد (كافی، ج۶، ص۳۶۹). کاهو نیز بسیار خواب آور بوده و در هضم غذا بسیار مفید واقع می شود (مكارم الأخلاق، ص۱۸۳).
  • اگر خواب راحتی را ندارید، اختلال خواب شما می تواند ناشی از کم خونی و یا اختلال مزاج شما باشد. پزشکان طب اسلامی معتقدند، افرادی که صفرا در بدن آن ها افزایش یافته و مزاج بدن از حالت تعادل خارج شده است و یا افرادی که مبتلا به کم خونی هستند، در ابتدای شب نمی‌توانند به راحتی به خواب بروند اما در ابتدای صبح به راحتی می‌خوابند. آن ها برای درمان کم خونی دارویی به نام مرکب شش و خوردنی های خون ساز مانند تره را تجویز می کنند. هم چنین برای بازگشت بدن به حالت تعادل، داروهای صفرابر مانند ابنابسطام که عمدتاً از آب به تهیه شده است را تجویز کرده و برای این منظور، خوردن غذاهایی مانند آلوی تازه و تخم خرفه را توصیه می کنند. پس با مراجعه به پزشکان طب سنتی - اسلامی تعین مزاج شده و از توصیه های آن ها در این زمینه نیز بهره گیرید.
  • از عناب استفاده کنید. عناب خواب آور بوده و در درمان غم و اندوه بعد از زایمان بسیار مفید است. هم چنین عناب خون ساز و رقیق کننده خون نیز می باشد. برای درمان غم و اندوه می توانید آن را با عسل آویشن استفاده نمایید.
  • استفاده از سيب سرخ معطر لبناني يا آب کمپوت آن، انگور سیاه، گلابی در فع غم و اندوه بعد از زایمان بسیار مفید است. بهتر است در هفته اول بعد از زایمان به دلیل نفخ شکم، سیب را به صورت خام مصرف نکنید.
  • اگر در به خواب رفتن شبانه مشکل دارید بهتر است بدانید، عناب خواب آور نیز می باشد. برای بهبود خواب شبانه، از عناب رسیده و یا جوشانده میوه خشک آن استفاده نمایید. برای جلوگیری از نفخ شکم عناب را با شکل طبیعی مصرف کرده و یا اینکه عناب را با مویز (بدون هسته آن) استفاده نمایید. بهتر است از مصرف بیش از 14 عدد در روز خودداری نمایید. بهتر است عناب را صبح و یا عصرانه و یا بین مغرب و شام مصرف کنید. نعناع و آویشن با دوغ شیرین کم چرب قبل از شام نیز خواب آور می باشند.
  • در طب اسلامی، ذکر درمانی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. برای رفع غم و اندوه، ذکر گفتن اهمیت درمانی خاصی دارد. شما با کمک این ذکرها نیز می توانید نشاط و سلامت روحی و روانی خود را بازیابید.
  • اولین ذکر، یاد خداست. یکی از علل غم و افسردگی در جامعه امروز ضعف ارتباط با خدا و غفلت از یاد خداست. کسی که به یاد خدا باشد احساس تنهایی و ضعف نمی‌کند. خداوند در قرآن می‌فرماید: « کسی که از یاد من اعراض کند معیشت تنگی خواهد داشت» (سوره طه، 124). نیز می‌فرماید: «با یاد خدا دل‌ها آرام می‌شود» (سوره رعد، 28).
  • مقداری تربت امام حسین (ع) را بخورید. به هنگام خوردن تربت این دعا را بخوانید: «بسم الله وبالله، اللهم رب هذه التربة المباركة الطاهرة ورب النور الذي انزل فيه، ورب الجسد الذي سكن فيه، ورب الملائكة الموكلين به، اجعله لي شفاء من داء كذا وكذا، و یک جرعه آب بنوشد و بگوید اللهم اجعله رزقا واسعا، وعلما نافعا، وشفاء من كل داء وسقم» (مستدرك الوسائل، ج۱۰، ص۳۴۲).
  • امام صادق (ع) می‌فرماید: «خداوند به جهت عدل و حکمت و علمش، راحتی و شادی را در یقین و رضا از خدا قرار داده و هم و غم را در شک و نارضایتی قرار داده، پس از کار خدا راضی باشید و تسلیم او باشید». اگر انسان بداند که هر آنچه که خدا برای او مقدر کرده به نفع اوست، دیگر ناراضی و ناراحت نخواهد بود.
  • امام علی (ع) می‌فرماید: «مبادا جزع (بی تابی) کنی، زیرا امید را قطع می‌کند و اگر انسان ناامید شود دنبال چاره نمی رود و باعث هم و غم می شود، اگر چاره ای باشد باید چاره را یافت و اگر چاره ای نیست باید صبر کرد و این بهتر از ناامیدی است».
  • انگشتر عقیقی که روی آن لَا إِلَهَ إِلَّا الَّلهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبِينُ نوشته باشد، غم و اندوه را برطرف می کند (جامع الأخبار، ص۱۳۴).
  • بهتر است بدانید، از علل غم و اندوه در روایات روی پاشنه در نشستن، شلوار را ایستاده پوشیدن و خشک کردن صورت با لباسی که در تن داریم، معرفی شده است (الخصال، ص 226).
  • هرگاه انسان چیزی را دوست داشته باشد بابت آن در رنج است و هرچه چیزهایی که دوست دارد بیشتر باشد رنجش هم بیشتر است. پیامبر (ص) می‌فرماید: «دوست داشتن دنیا هم و غم را زیاد می‌کند و زهد در دنیا سبب راحتی قلب و راحتی تن است». زهد داشتن، یکی از راه های غلبه بر غم و اندوه است.
  • هم چنین مواردی مانند وضو گرفتن قبل و بعد از غذا و یا صرفاً شستن دست قبل و بعد از غذا (کافی، ج۶، ص۲۹۰)، پوشیدن لباس تمیز (کافی، ج۶، ص۴۴۴)، کمک به مسافر (المحاسن، ج۲، ص۳۶۲) و دوری از گناه (کافی، ج۲، ص۴۴۴) نیز در روایات در رفع غم و اندوه بسیار مؤثر دانسته شده است.

تقویت بدن بعد از زایمان

یکی از مشکلاتی که ممکن است در دوران بعد از زایمان و یا حتی قبل از بارداری با آن مواجه باشید، ضعف عمومی بدن است. پزشکان طب اسلامی معتقدند منشأ ضعف و قوت بدن غده آدرنال است که به آن در اصطلاح طب اسلامی، قلوه پیه گفته می شود. آن ها عقیده دارند که برای تقویت عمومی بدن باید قلوه پیه بدن را تقویت کرد. آن ها برای جبران ضعف عمومی و تقویت بدن راه حل هایی ارائه داده اند که شامل موارد زیر می باشد.

  • خرما بخورید. خرما در تأمین قوای بدنی و هضم غذا بسیار مفید است. اگر از خرما بعد از غذا خصوصاً بعد از ماهی استفاده گردد، باعث هضم بهتر غذا می شود. برای همه افراد خصوصاً سرد مزاجان بهتر است بعد از خوردن ماهی خرما یا عسل بخورند.
  • از سویق گندم استفاده کنید. سویق از سبوس گندم و آرد گندم و سبوس جو و آرد جو تهیه می شود، هرکدام به مقدار مساوی جداگانه آسیاب می شود و جداگانه تفت داده می شود. (زیرا سبوس زودتر از آرد بوداده می شود و زود می سوزد) سپس با هم مخلوط می گردد. گندم چاق کننده و جو تقویت کننده است. افرادی که قصد دارند افزایش وزن داشته باشند و چاق شوند فقط سویق گندم بخورند (تشکیل شده از سبوس گندم و آرد گندم). سویق جو(تشکیل‌شده از سبوس جو و آرد جو) تقویت کننده می باشد.

روش استفاده

سویق هر بار دو کف (معادل دو یا سه قاشق غذاخوری) خورده می شود، البته بیشتر هم اشکال ندارد. بهترین حالت خوردن سویق این است که به تنهایی خورده شود و مخلوط با چیزی نباشد و هم چنین ناشتا خورده شود، ولی می‌توان با خرما، عسل و یا روغن زیتون هم مصرف گردد.

  • هم چنین سویق سنجد نیز مقوی بدن بوده، در رشد و تقویت بدن به ویژه تقویت استخوان ها (پیشگیری و درمان پوکی استخوان) بسیار مؤثر است. علاوه بر این، سویق سنجد افزایش دهنده ی شیر مادر نیز می باشد. برای مصرف سویق سنجد، روزانه دو قاشق غذا خوری از سویق سنجد را در ظرفی قرار داده و ذره ذره در دهان ریخته، پس از خیس خوردن در دهان، خورده شود.
  • در فهرست غذاهای مصرفی خود، استفاده از حلیم را نیز مدنظر قرار دهید. حلیم همان پختن گوشت با گندم یا جو است (کافی، ج۶، ص۳۸۲).
  • از غذایی به نام تلبینه استفاده کنید. این غذا برای افراد بیمار نیز توصیه شده است. تلبینه از گندم یا جو و شیر و عسل درست می‌شود. برای تهیه تلبینه، ابتدا گندم یا جو را از شب تا صبح با حرارت ملایم می پزند(حرارت باید ملایم باشد) تا وقتی که گندم و جو آن، آب شود. سپس شیر و عسل را به آن اضافه کرده و مخلوط مواد، مدتی حرارت می بیند. تلبینه بهتر است گرم مصرف شود.
  • از روغن پیه یا شحم گاوی استفاده کنید. البته بهتر است در افراد مسن در شب استفاده نگردد.
  • شیر بخورید. استفاده از شیر گاو در تقویت معده و تقویت بدن بسیار مفید است. شیر گوسفند بهتر است خورده نشود (روضه المتقین، ج۷، ص۵۹۲).
  • به بخورید. بهترین مقوی قلب، به است. هم چنین خوردن به با هسته آن، در تقویت معده و ضعف بدن بسیار مفید است. خوردن به بدون هسته آن، در تقویت قوای جنسی مردان مؤثر است. هم چنین اگر نوزادی دارید که شیر را برمی گرداند و یا کودک بی اشتهایی دارید، می توانید به او به یا آب آن را بدهید.
  • از اموری که ضعف بدن را در پی دارد، پرهیز کنید. این امور شامل هر روز حمام کردن (الاصول من الکافی، ج۶، ص۴۹۶)، خوابیدن در وان حمام (کافی، ج۶، ص۵۰۲) و یا تکیه زدن به دیواره استخر محتوی آب گرم (کافی، ج۶، ص۵۰۱)، می باشد.
  • در هنگام شب، به حالت نشسته و هنگام روز، به حالت ایستاده آب بخورید (کافی،ج۶، ص۴۹۷).
  • به عقیده پزشکان طب اسلامی، ایستاده آب خوردن در شب بسیار مضر بوده و منشأ بیماری های کبدی می باشد.
  • با معده ی پر و یا خالی حمام نکنید و با معده نیمه پر استحمام کنید.
  • استفاده از نوره طبیعی در تقویت قوای بدنی، تقویت جنسی و درمان لاغری بسیار مفید است (مستطرفات السرائر، ص۵۷۵).
  • برای رفع ضعف عمومی بدن، شربت آب سیب عسل، بسیار مفید است. آب دو سیب تازه گرفته شود و با عسل آویشن یا گون مصرف شود. این شربت دارای خواصی هم چون ازبین برنده ی ضعف عمومی و کم خونی است. این شربت، تب بر نیز می باشد.

داشتن تناسب اندام و وزنی ایده آل

در بعد از زایمان در اثر تخلیه محصولات بارداری از قبیل جفت، کودک و هم چنین کاهش میزان حجم خون اضافه شده در دوران بارداری معمولاً کاهش وزن 9-7 کیلوگرم را تجربه خواهید کرد. هم چنین بهتر است بدانید، میزان باقی مانده وزن شما می تواند در عرض 6 ماه بعد از زایمان از بین برود و به وزنی که در قبل از بارداری قرار داشته اید برسد هرچند که این امر کاملاً به وضعیت تغذیه شما بستگی دارد. با توصیه هایی که در قسمت قبل از بارداری آمده است می توانید وزن ایده آلی داشته باشید.

مادر > بعد از بارداری > طب سنتی
1396/04/28
کارشناس مامایی خانم احسانی
S s s s s s 0
o j k q

اگر مایل هستید، می توانید مطلب فوق را با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مطالب مرتبط

اگر نظری یا سؤالی در مورد مطلب فوق دارید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید. ما نکات شما را با دقت می خوانیم.

نام و نام خانوادگی
آدرس ایمیل
متن نظر
کد امنیتی