h 2085
i 0
S 0

طب سنتی دوران زایمان

بعد از گذرندن یک دوره تقریباً نه ماهه وارد مرحله جدیدی از دوران بارداری خود شده اید و اینک زمان روز شماری برای به دنیا آمدن فرزندی زیبا و دوست داشتنی است. توصیه های زیر به شما کمک می کند تا آمادگی های لازم را برای داشتن زایمانی آرام و راحت، داشته باشید.

  •  تغذیه مادر در حول و حوش زایمان و بعد از آن
  •  تجربه زایمانی آسان و راحت
  •  درمان خونریزی های بعد از زایمان
  •  بهبود پس دردهای زایمانی
  •  تسریع در بهبودی زخم های ناشی از سزارین و زایمان طبیعی

تغذیه مادر در حول و حوش زایمان و بعد از آن

مادر در طول دوران بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به طوری که علاوه بر سلامتی مادر، سلامت کودک را حتی در دوران بزرگسالی می تواند تحت تأثیر قرار دهد. از آن جایی که شکل گیری اعضای حیاتی بدن در 3 ماهه ی اول بارداری بخصوص در هفته های 3 تا 8 بارداری و بیشترین وزن گیری جنین در 4 هفته آخر بارداری اتفاق می افتد، توصیه های غذایی در این دوران از اهمیت بیشتری برخوردار است. برای آگاهی بیشتر در مورد این توصیه ها، می توانید به طب سنتی قبل و بعد از بارداری مراجعه کنید. توصیه های زیر که به طور ویژه تغذیه مادر را در آخرین ماه بارداری از دید گاه طب سنتی - اسلامی مورد بررسی قرار می دهد نیز، می تواند کمک کننده باشد.

  • بهتر است يک ماه قبل و يک ماه بعد از زايمان سوپ بوقلمون بخورید. این غذا برای مادرانی که مبتلا به کم وزنی هستند، بسیار مفید است. اگر ضعف قوای بدنی دارید و یا در ماه آخر بارداری هستید به منظور افزایش وزن جنین می توانید از خورشت بوقلمون و یا بخار پز بوقلمون استفاده کنید. هم چنین استفاده از این غذا در بهبود ضعف بعد از زایمان بسیار مفید است.
  • تغذیه خوبی که می توانید در آخرین ماه بارداری داشته باشید، استفاده از خرما است. در این ماه به طور ویژه، استفاده از خرما را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید. بعد از زایمان نیز اولین خوراکی که استفاده از آن بسیار مورد توجه قرار گرفته است، استفاده از خرما است. خرما در کاهش خونریزی های بعد از زایمان و افزایش شیر مادر و تسکین درد بعد از زایمان بسیار مفید است.
  • برای آگاهی از تغذیه ای که می توانید در روز زایمان داشته باشید به قسمت تجربه زایمانی آسان و راحت در همین بخش مراجعه فرمایید.
  • اگر روش زایمان شما سزارین بوده و یا این که به صورت طبیعی زایمان کرده اید، می توانید در بعد از زایمان تحرک داشته باشید این تحرک به منظور جلوگیری از لخته شدن خون در پاها انجام می گیرد. هم چنین می توانید علاوه بر تحرک، استفاده از خوراکی هایی هم چون: کاهو به صورت بخار پز، زيره سبز شيرين يا باديان رومی و سبزی ريحان را در جيره غذايی خود قرار دهید. بهتر است بدانید این خوراکی ها علاوه بر رقیق کردن خون، موجب افزایش شیر نیز می گردند. برای آگاهی بیش تر می توانید به قسمت بعد از زایمان (تقویت بدن بعد از زایمان) مراجعه فرمایید.
  • توصیه شده است که مادران در سه ماه آخر ، علاوه بر غذاهای روزمره ، روزانه مخلوطی از 2 تخم مرغ آب پز (تخم مرغ را هر روز نخورید)1 لیوان شیر، 3 قاشق غذاخوری عسل ،کوبیده ی 2عدد گردو با 10 عدد بادام و کره را در 3 قسمت مساوی پس از صبحانه و ناهار وشام میل کنند.

  • اگر در بعد از زایمان دچار افت فشارخون شدید، خوردن عسل یک قاشق مرباخوری به صورت لیسیدن و یا آب عسل همراه با یک قاشق گلاب هر 4 ساعت به میزان یک لیوان به مدت 7 روز توصیه شده است.

تجربه زایمانی آسان و راحت

از دغدغه هایی که ممکن است در دوران بارداری با آن مواجه باشید در مورد نحوه ی زایمان و یافتن بهترین راه حل ها برای داشتن زایمانی آسان و راحت است. توصیه های زیر به شما کمک می کند تا زایمانی آرام و خوبی را تجربه کنید.

  1. برای این که زایمان راحتی را داشته باشید، از خوردن سبزی هایی مانند: گشنیز و سبزی شاهی بپرهیزید. این سبزیجات، جزو سبزیجات مضر می باشند. به جای آن ها از ریحان، حوک، کاسنی و خرفه را که جزء بهترین سبزیجات هستند، استفاده نمایید. بهتر است بدانید که خوردن گشنیز به علت طبع بسیار سردی که دارد، سبب ناباروری نیز می گردد. هم چنین بهتر است از یک ماه قبل از زایمان و یک ماه بعد از زایمان، از مصرف برنج سفید، ماکارونی و نان سفید خودداری فرمایید.
  2. برای داشتن زایمانی راحت در روز زایمان قبل از رفتن به بیمارستان، گل گاوزبان،پونه،زعفران،آویشن و اسطو خدوس را دم کنید وتوجه داشته باشید نباید آن ها را نجوشانده بلکه همه را با هم دم کرده و میل کنید. البته اگر به هر یک از این موارد حساسیت دارید نباید مصرف کنید.

  3. خوردن برگ ختمی با آب و عسل نیز توصیه شده است.

  4. هر روز صبح یک قاشق غذاخوری خاکشیر را در یک لیوان آب جوش حل کرده و با کمی عسل میل شود.

  5. عرق کاسنی همراه با عرق شاهتره از هرکدام نصف لیوان با یک قاشق چای خوری خاکشیر و مقداری عسل مخلوط کرده و قبل از ناهار و شام برای مدت حداقل یک تا چهار هفته مصرف می شود.

  6. دمکرده دو قاشق غذاخوری گل گاوزبان همراه با یک قاشق بادرنجبویه و یک قاشق اسطوخدوس و یک قاشق چای خوری افتیمون و یک عدد لیموی عمانی در دو لیوان آب جوش دمکرده و بعد از صاف کردن با مقداری عسل یا نبات شیرین کرده و روزی نصف لیوان صبح و نصف لیوان شب برای مدت یک هفته مصرف شود.

  7. استفاده از داروهایی هم چون انجدان رومی (کاشم) و دارویی موضعی به نام داروی زایمان که توسط پزشکان طب اسلامی تجویز می شود، در روش زایمان به صورتی طبیعی بسیار کمک کننده است.
  8. اگر دوران بارداری خود را بدون مشکل سپری کرده و منع خاصی برای پیاده روی ندارید، بهتر است در ماه آخر حاملگی روزی نیم ساعت الی یک ساعت پیاده روی آرام در هوای آزاد داشته باشید.
  9. استفاده از میخک نیز برای داشتن زایمانی آسان و راحت در ماه آخر توصیه شده است.
  10. خواندن سوره مریم خصوصاً آیات 23 تا 25 آن در هنگام زایمان، برای این که زایمان راحتی را تجربه کنید، بسیار کمک کننده است. هم چنین خواندن دعاهایی که از معصومین علیهم السلام برای کاهش درد زایمان بیان شده است، می تواند بسیار مؤثر باشد. برای آگاهی از این ادعیه، می توانید به قسمت آداب معنوی دوران زایمان مراجعه فرمایید.
  11. هم چنین مصرف جوشانده سیاهدانه مخلوط با جوشانده ی گل بابونه در روز زایمان، برای داشتن زایمانی راحت و آسان توصیه شده است.
  12. خوردن عرق طبیعی گل بهار نارنج همراه با شیر مادیان برای تسریع در عمل زایمان بیان شده است.
  13. در ماه آخر، هر روز عصر انار شیرین یا رب آن را بخورید.
  14. در هفته ی آخر حاملگی روزی یک استکان دمکرده گل بومادران بنوشید.
  15. برای تسکین درد قبل و بعد از زایمان رطب بخورید.خوردن خرما در ماه آخر بسیار توصیه شده است. بعد از غذا هفت عدد میوه ی خرما بخورید. (در افراد دیابتی یک عدد خرما)
  16. استفاده از شربت زعفران با عسل آویشن در شروع دردهای زایمانی بسیار مؤثر است. در سه روز آخر حاملگی، یک قاشق چای‌خوری (4 گرم) زعفران مخلوط با عسل آویشن میل کنید.
  17. هم چنین برای این که زایمان راحتی را داشته باشید به خصوص در مرحله دوم زایمان، می توانید در روز زایمان، یک یا دو زرده ی تخم مرغ را آب پز کرده و سپس آن را در داخل شیر به مدت 20 دقیقه بجوشانید و سپس آن را با یک قاشق غذاخوری عسل آویشن مخلوط کرده و آن را در روز زایمان مصرف نمایید. این تغذیه در خارج شدن نوزاد از رحم مادر در مرحله دوم زایمان، کمک شایانی به مادر کرده و انرژی لازم را در اختیار مادر قرار می دهد.

درمان خونریزی های بعد از زایمان

بهتر است بدانید در روند بازگشت رحم به حالت قبل از بارداری و زایمان، ممکن است با سه دوره خونریزی مواجه شوید که دوره اول آن معمولاً 3 الی 4 روز طول کشیده و از نظر کیفیت شبیه دوران قاعدگی شما می باشد. بعد از آن ممکن است تا روز دهم ترشحات به صورت لکه بینی داشته باشید و بعد از آن تقریباً ترشحات سفید رنگی خواهید داشت. تحت تأثیر شرایط بدنی و عوامل خارجی مانند: باقی ماندن جفت و یا پرده ای جنینی ممکن است این روند به درازا بکشد و یا حتی ممکن است خونریزی های غیر طبیعی را تجربه کنید که امر نگران کننده ای است. توصیه های زیر به شما کمک می کند تا به روند کاهش خونریزی ها و سلامت دستگاه تولید مثلی خود، کمک شایانی بکنید.

  • خرما بخورید. گفته شده است که خرما می تواند در کنترل خونریزی های بعد از زایمان کمک زیادی به شما کند. خرما به دلیل خواصی که دارد، می تواند در جبران کمبود آهن ، ریزش موی سر و پیشگیری از پوکی استخوان کمک کننده باشد. البته برای افرادی که مبتلا به فشار خون بالا هستند و یا مبتلایان به دیابت، بهتر است در مصرف خرما زیاده روی نکنند. توصیه شده است این افراد می توانند روزانه 3 عدد خرما بخورند.
  • از غذاهای سرد و تر بپرهیزید. برای آگاهی از این غذاها به قسمت طب سنتی دوران نوزادی مراجعه نمایید.
  • استفاده از سویق عدس (سویق عدس خوراکی است که در آن عدس را آرد می کنندو سپس تفت می دهند و مجددا آسیاب کرده و دوباره تفت می دهند و الک می کنند) به صورت ناشتا در کنترل خونریزی های بعد از زایمان بسیار مفید است. میزان مصرف آن به اندازه گودی کف دست می باشد.
  • هم چنین می توانید سویق عدس را در عرق کاسنی بجوشانید و سپس میل کنید .
  • استفاده خوراکی از میوه ی شاه بلوط نیز در رفع خونریزی بعد از زایمان بسیار مفید است و در مقایسه با سایر میوه ها از تأثیر ویژه ای برخوردار است. هم چنین نشستن در دمکرده ی برگ درخت شاه بلوط به مدت بیست دقیقه، می تواند در کنترل خونریزی مؤثر واقع شود. استفاده از میوه شاه بلوط در درمان خونریزی های قاعدگی شدید، لکه بینی در فواصل قاعدگی ها، طولانی شدن خونریزی های بعد از زایمان مؤثر واقع می شود. برای استفاده، می توانید روزی 2 عدد میوه ی شاه بلوط بخورید.
  • استفاده از میوه ی به، مربای به، کمپوت به و یا برگ درخت انگور نیز در کنترل انواع خونریزی ها از جمله خونریزی های بعد از زایمان، مفید واقع می شود.
  • برای جبران خون از دست رفته می توانید از مواد غذایی حاوی آهن استفاده نمایید. برای آگاهی از این خوراکی ها می توانید به قسمت بارداری مراجعه نمایید.
  • نشستن در آب غوره بدون نمک و شستشوی واژن با آن در درمان خونریزیهای بعد از زایمان بسیار مفید است.
  1. گاهی علت ادامه یافتن خونریزی های بعد از زایمان به مدت طولانی، می تواند ناشی از باقی ماندن محصولات حاملگی مانند جفت و یا پرده های جنینی در رحم باشد. برای رفع این مشکل، به توصیه های زیر توجه کنید.می توانید برای دفع باقی مانده ی محصولات حاملگی، انجير را صبح ناشتا، سياه دانه و زيره سبز شيرين و زيره سياه را به همراه غذا میل کنید.
  2. خوردن زنجفيل نیز در رفع این مشکل کمک کننده است که بهتر است در ابتدای صبح مصرف گردد.
  3. خوردن کرفس به صورت خام، بخار پز و یا به صورت خورشت کرفس می تواند در دفع محصولات، کمک کننده باشد.
  4.  سنای مکی و دارویی به نام ابهل (خوراکی و دود دادن آن به رحم) در دفع باقی مانده محصولات حاملگی بسیار مفید است بسیار مفید است.
  5.  استفاده از گیاهانی مانند اشنان ، زرشک ، اوشق و سیاهدانه نیز در دفع باقی مانده محصولات حاملگی بسیار مفید است.

بهبود پس دردهای زایمانی

ممکن است در دوران پس از زایمان، انقباضات و درد را در ناحیه رحم خود احساس کنید. این انقباضات کمک می کند تا رحم منقبض شده و میزان خونریزی ها کاهش یابد و رحم به حالت تعادل خود باز گردد. این دردها در 4 روز اول زایمان اتفاق می افتد و بعد از آن به تدریج از شدت دردها کاسته می شود. گاه ممکن است تا 7 روز نیز ادامه یابد. به هر حال، اگر طول مدت این دردها از 7 روز بیشتر باشد و یا با علایم دیگری مانند: تب، لرز و.. همراه شود، باید به پزشک مراجعه کنید. توصیه های زیر به شما کمک می کند تا این دردها را بهبود بخشید.

  • استفاده از روغن یاسمین

روغن یاسمین، گرم و لطیف است و ضد رعشه و ضعف اندام و ضد رحم سرد است و درد های شکمی مر بوط به رحم در بعد از  زایمان را بهبود می دهد. به اندازه 1 قاشق چایخوری به مدت دو تا سه روز به صورت خوراکی مصرف شود.

  • خوراکی های ممنوع

از مصرف ترشیجات و خوراکی های تند و شور، موز و کمپوت گیلاس و آلبالو، هندوانه، خیار، باقلا، پوست حبوبات، ترشیجات، نمک، نوشابه و دوغ گازدار اجتناب کنید.

  • استفاده از رازیانه

برای درد های لگنی بعد از زایمان، سی گرم رازیانه را کوبیده در یک کیلو آب می ریزند تا جوش بیاید و یک دقیقه بجوشد. بعد شعله را خاموش کرده می گذاریم ده دقیقه دم بکشد و بعد آن را صاف کرده با عسل گَوَن مخلوط می کنیم. بعد از هر غذا یک استکان میل کنید. بهتر است این محلول در هر روز درست شود و بعد از شام نیز مصرف نشود.

استفاده از خرما در بهبود پس درد های زایمانی بسیار مفید است.

  • بهبود کمر درد های بعد از زایمان

در درمان کمردرد های بعد از زایمان می توانید توصیه های زیر را بکار گیرید:

  1. روغن زرد محلی و کاچی که با روغن زرد درست می­شود را میل نمایید.
  2. بعد از زایمان شکم و کمرتان را ببندید.کمرتان را با روغن­های زیتون یا سیاه دانه یا پماد B111 چرب کنید و روزی یکبار کمرتان را با حوله و اطو گرم کنید.
  3. غذاهای سالم و مقوی میل کنید و به حالت جنینی بخوابید.

تسریع در بهبودی زخم های ناشی از سزارین و زایمان طبیعی

یکی از مواردی که ممکن است بسته به روش زایمانی که دارید با آن مواجه شوید، وجود زخم ناشی از برش در ناحیه شکم و یا واژن است. روند بهبودی این زخم ها تحت تأثیر شرایط بدنی مادر قرار داد. برای تأمین قوای بدنی خود می توانید به توصیه هایی که در قسمت بعد از بارداری آمده است توجه فرمایید. توصیه های زیر نیز می تواند در روند بهبودی زخم های شما، تأثیر ویژه ای را به همراه داشته باشد.

  • برای درمان زخم ناشی از برش سزارین، اگر ظاهر زخم مشکل دار شده باشد، از دارویی به نام جامع امام رضا استفاده می شود که آن را همراه با آب عسل روی زخم قرار می دهند. اگر زخم های ناشی از سزارین، مشکل داخلی داشته باشند، این دارو باید به صورت خوراکی مصرف شود.
  • استفاده از پانسمان عسل خالص در بهبود زخم ها بسیار مفید است.
  • به طور کلی، گرد میوه ی خشک شده ی به، برای بند آوردن خون جراحت ها مفید است و یا به جای آن می توان ازبرگ یا له شده ی به نیز استفاده کرد. استفاده از مومیا (ماده ای سیاه و قیرمانند است و به آن عرق الجبال می گویند) نیز چنین خاصیتی دارد.
  • سرکه ی طبیعی سیب نیز برای شستشوی زخم ها مفید است. ابتدا زخم را با سرکه شست و شو داده، سپس آن را با آب جوش ولرم شست و شو می دهید و سپس آن را با گاز استریل غیر روغنی بپوشانید. اگر زخم آب پس می دهد بهتر است از گاز استریل روغنی استفاده کنید.
  • اگر زایمان طبیعی را تجربه کرده اید، ممکن است زخم هایی که ناشی از جراحت و یا اپی (برشی که برای تسهیل زایمان در واژن زده می شود) در ناحیه دهانه واژن باشد، را تجربه کرده باشید. برای تسریع در روند بهبودی این زخم ها، می توانید چند قطره سیاه دانه را در آب جوش ولرم ریخته و آن را به صورت خوراکی مصرف نمایید. هم چنین چکاندن چند قطره سیاه دانه به صورت موضعی در محل زخم واژن، در درمان خراشیدگی های واژن مفید واقع می شود.
مادر > زایمان > طب سنتی
1396/04/27
کارشناس مامایی خانم احسانی
S s s s s s 0
o j k q

اگر مایل هستید، می توانید مطلب فوق را با دوستانتان به اشتراک بگذارید

مطالب مرتبط

اگر نظری یا سؤالی در مورد مطلب فوق دارید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید. ما نکات شما را با دقت می خوانیم.

نام و نام خانوادگی
آدرس ایمیل
متن نظر
کد امنیتی